понеділок, 16 квітня 2018 р.

Полювання на пізню дику качку (закінчення). Підстрелили качку? - Цього мало!


Попередню частину див. тут.

Підстрелили качку? - Цього мало!

Її ще слід дістати до рук :)
Кожен мисливець може пригадати масу прикрих випадків, коли, підстреливши качку, її не вдалося знайти в густій траві/чагарнику, або вона попливла за водою по річці, або впала в таке болото, що й собака туди не добереться, або її схопила шустра видра, або… є чимало таких “або”.
Отже, поділюся своїм досвідом по даному питанню.
  1. Я ніколи не стріляю по качці, котру завідомо не зможу дістати. Точно так само ніколи не стріляю по качці на відстанях від 45 і більше метрів. Бо геть неприємно через 1-2 тижні після відкриття сезону полювання бачити у воді під берегом, чи в траві роздутих качок, котрі на відкритті були поранені, чи підстрелені, втекли від мисливців, чи не були ними знайдені. Ви ж не браконьєри і не заготівельники м’яса. Ви - мисливці! Тому майте до себе повагу - не стріляйте того, чого не зможете потім забрати. Це перше.
  2. Якщо ви першим же пострілом по групі качок, котрі злетіли над густою травою, чи кущами, влучили одну - не намагайтеся відразу стріляти по другій! Бо з великою імовірністю ви не знайдете в траві/кущах першу. Краще відразу зосередьтеся і візуально добре запам’ятайте місце, де впала ота перша підстрелена качка (назначте собі орієнтири - високе стебло трави, окремий кущ тощо) і відразу йдіть її добирати.
  3. Підстрелена качка впала посеред води/болота, а ви не маєте мисливського пса? - Не біда. Є інша “собака” (так дійсно називають цей нехитрий пристрій :)). Візьміть довгу мотузку (особисто я використовую звичайну мотузку для розвішування білизни. Котушка її завжди лежить в мене в машині). Довжина її має бути трохи більша, аніж відстань від берега до качки. Знайдіть на березі якусь суху поліняку (чи обламайте сучки у гілляки) і прив’яжіть “трикутником” (як ото повітряного змія прив’язують) до мотузки. “Трикутник” потрібен, щоби поліняка не перекошувалася, коли тягтимете її по воді. Закидайте поліняку в напрямку качки так, щоби вона зачепила качку, коли будете підтягувати до себе мотузку. Мені, як правило, це вдавалося десь за 4-5 разом :). Але ця метода не працює в захаращених місцях, де з води стирчать сухі корчі, а також присутні густі зарослі осоки та очерету. Вона працює добре лише по відносно відкритій воді. І набагато краще, аніж спінінг, котрого, як я бачив, часто із собою для таких випадків зазвичай носять мисливці
  4. Ніколи не лізьте за качкою в болото наодинці! Ніколи! Якщо ви невірно оцінили глибину мулу, то болото може вас засмоктати навіть за метр від берега. Особливо коли ви у вейдерсах. Ніколи також не лізьте голяком вплав в болотисту водойму, якщо води над мулистим дном менше 50 см. Це дуже небезпечно. І зовсім не тому, що п’явки можуть присмоктатися до… 8-)
  5. Хорошим правилом на полюванні восени (і не лише на качку) є наявність заткнутого за спиною за пояс маленького туристичного топірця. Бо інколи виникає потреба швидко вирубати прямо на березі якусь довгу жердину (наприклад, дістати із течії, чи з-під берега підстрелену качку). Ножем ви цього швидко не зробите. І качка може дале-е-еко поплисти за течією.
  6. Обережність, обережність і ще раз обережність. Бо це досить травмонебезпечні ситуації. Ви на адреналіні і хочете якомога швидше витягнути свій трофей - і часто буває, що в цей момент ваш інстинкт самозбереження відходить на задній план. Але ваше життя та здоров’я не зрівняється із жодною качкою, жодним трофеєм. Пам’ятайте про це.

Ну а нині дякую, що дочитали :)

Пишіть зауваження, критикуйте, діліться своїм досвідом та випадками на полюванні. Підказуйте інші цікаві теми для обговорення.
Бажаю усім прекрасного полювання і щасливого повернення додому в повному здоров’ї!!!
Ні пуху, ні пера!

А на завершення подаруночок :) - фотки до статті

Немає коментарів:

Дописати коментар