неділю, 18 квітня 2010 р.

Нові російські базуки РПГ-30 та РПГ-32. Вельми цікаво. (Передрук)

РПГ-30
Російське Державне науково-виробниче підприємство “Базальт” завершило розробку й випробування нового реактивного протитанкового гранатомета РПГ-30, який на сьогоднішній день не має аналогів у світі. Держдепартамент США вже записав його до списку “асиметричних загроз американської армії”. Найближчим часом він почне надходити в підрозділи ЗС Росії.
Новий гранатомет розрахований на одноразове застосування й оснащений тандемною кумулятивною протитанковою 105-мм гранатою. У додатковому контейнері РПГ-30 міститься хибна ціль, що здатна активувати засоби активної оборони супротивника і створити умови для безперешкодного ураження цілі. Усі відомі світові системи активного захисту можуть протидіяти новому засобу атакування тільки з певною затримкою, якої достатньо для того, щоб граната влучила в ціль.
За оцінками експертів, постріл РПГ-30 пробиває до 650 мм найсучаснішої броні після подолання динамічного захисту, більше 1,5 м залізобетонних перешкод, 2 м цегляної кладки і майже 4 м деревоземляної перешкоди, Врятуватися від такої гранати майже неможливо. У бойових умовах гранатомет здатний уражати всі типи танків, інших броньованих і неброньованих машин, які перебувають на озброєнні чи перспективних, а також живу силу і захищені укріплення. Передбачається, що крім поставок у збройні сили РФ, буде дозволено і експорт РПГ-30.

РПГ-32

Перший у світі мультікаліберний ручний гранатометний комплекс РПГ-32 («Хашим») – це зброя нового покоління, що має найбільш високі ТТХ серед всіх існуючих у світі зразків аналогічного класу. Гранатомет є зброєю багаторазового застосування й призначений для ведення вогню гранатами калібру 105 і 72мм., як тандемними кумулятивними, так і термобаричними осколково-бронебійними. Він складається із двох частин: пускового пристрою багаторазового застосування й набору одноразових мультікаліберних картриджів калібру 72 і 105мм.
Пусковий пристрій (ПУ) легкий й компактний. У службовому положенні усередині труби пускового пристрою перебуває прицільне пристосування, що уявляє з себе коліматорний приціл і елементи електрозапуску гранати.

Пусковий пристрій може бути укомплектовано оптичним нічним прицілом. ПУ має ергономіку, що дозволяє бійцеві підготувати гранатомет до стрільби за короткий термін в умовах бою й з високою ймовірністю враження вести вогонь зі всіх положень: стоячи, з коліна, лежачи. Набір картриджів (72 і 105мм) дозволяє ефективно вражати всі існуючі види цілей: сучасні й перспективні танки, бронемашини, фортифікаційні споруди, живу силу супротивника й інші цілі.

Мультікаліберність і наявність картриджів різного типу дії забезпечують оптимальне бойове навантаження для бійця залежно від кола розв'язуваних завдань і виду цілей. Важливою особливістю гранатомета РПГ-32 є однакова балістика всіх пострілів, яка істотно скорочує термін бойової підготовки бійця.

Основні ТТХ:

Калібр гранатомета, мм

105 max

Маса гранатомета із прицілом, кг

3

Довжина комплексу (з контейнером), мм

900...… 1200

Маса зарядженого комплексу, кг

6...10…10

Прицільна дальність, м

700

Бронепробиття (після динамічного захисту), мм не менш

650

Інформація взята з: http://banderivets.org.ua/index.php?page=pages/zmistb/m_news/mnews015 та

http://banderivets.org.ua/index.php?page=pages/zmistb/m_news/mnews003

Немає коментарів:

Дописати коментар