пʼятницю, 13 квітня 2018 р.

Полювання на пізню дику качку. Вступ

Дана стаття була написана мною як перша спроба десь опублікуватися.
Але потім все було нІколи займатися організаційними питаннями (пошук відповідного спеціалізованого видання, переговори і т.д.). Тому плюнув на усе це (все-рівно "для душі" писав) і вирішив ознайомити широке коло друзів та однодумців із прикладом свого графоманства :)
Буде кілька частин, бо стаття реально велика. Ось її зміст:
Вступ
Техніка безпеки
Спорядження та амуніція мисливця (ч. 1, ч. 2, ч. 3)
Місця полювання та осіння поведінка качки
Нюанси полювання на пізню качку
Підстрелили качку? - Цього мало!

Отже,

Вступ

Починав писати цю статтю під впливом бажання поділитися власним досвідом та роздумами щодо полювання на “пізню” дику качку. Але по ходу написання побачив, що неможливо зосередитися виключно на цій одній темі. Бо в полюванні, як і в будь-якій іншій справі, котру хочеться зробити добре та якісно, надто багато різних тем та питань є пов’язаними між собою. А “дрібниці” вельми часто відіграють вирішальну роль. Тож спробую в даній статті питання полювання на “пізню” (осінню) дику качку висвітлити настільки комплексно, наскільки зможу. Очевидно, що за рахунок цієї “комплексності” стаття вийде досить об’ємною. Проте, сподіваюся, не надто нудною :)

Перш за все повинен зауважити (безвідносно до виду полювання): майте і повсякчас проявляйте повагу навіть до найдрібнішої тварини та рослини, до лісу, річки, болітця, поля, до сонця, неба, дощу, вітру… до трухлявого пенька, до каменя при дорозі, мурашника в траві, до усієї Матінки-Природи. Любіть її усім серцем. Прагніть вивчити її мову, зрозуміти її бажання, її підказки і прохання. І Вона завжди із вдячністю поверне вам свою любов. Поверне сторицею.

Отже, в статті мені хотілося би зупинитися на нюансах полювання на пізню (осінню) дику качку (підкреслю - дику качку, а не будь-яку, котра плаває в річці, чи болоті край села :))
“Пізня качка” - це мається наувазі качка приблизно від середини жовтня і аж до завершення сезону полювання на пернатих (кінець листопада), коли в наших краях нерідко вже й морози по -10ºС - -15ºС встановлюються.
Примітка: Щодо "пізньої качки": відповідно, “рання” дика качка - це дика качка від відкриття сезону полювання на пернатих (середина серпня) і до початку/середини жовтня.
Кожному мисливцю, навіть початківцю, стосовно даної теми добре відомі як мінімум два факти:
  1. качка в цей період - м-м-м-м… пальчики оближеш :). Велика, вгодована, жирна, смачна. “Качка як чемодан!”, - каже мій кум :). Прекрасний трофей! А досвідчені мисливці також знають, що при скубанні впольованої в цей період качки так звані “палки” вже практично відсутні. Що не може не радувати наше жіноцтво.
    Примітка: “Палки” - це стовбури нових пір’їн, котрі ще не розвинулися в повноцінні пір’їни, стирчать із качиної шкіри, наче справжні палки і вельми дратують того, хто при скубанні мусить їх видаляти по одній. А щодо "радування жіноцтва" я вам скажу так: знайомі мені потомственні мисливці, деякі з котрих вже відійшли в краї вічного полювання, вчили молодих, що скубти качку повинні самі мисливці. А от смалити та патрати її після скубання - це вже жіноча справа. Звісно, з цим можна сперечатися і навіть не погоджуватися - це справа кожного, але вчили мене саме так. І особисто я до цього часу дотримуюся цієї традиції.
  2. але її ще треба вміти вполювати! І от із цим якраз виникають проблеми, котрих не було протягом серпня-вересня. Особливо ці проблеми являють складнощі для початківців. Справа в тому, що від початку сезону полювання ту нещасну бідну качку і чесні мисливці, і “браки” (браконьєри - сленг) стріляють і ганяють по водно-болотних угіддях настільки інтенсивно, що ті екземпляри, котрим пощастило дожити до глибокої осені, стають вкрай обережними та досвідченими. І здобути їх - неабияка задача навіть для досвідчених мисливців.

Абстрагуючись від питання щодо смакових властивостей качки, техніки її скубання та рецептів приготування, я, власне, хочу зупинитися на власних спостереженнях щодо пункту №2. Тобто, в даній статті прагнутиму висвітлити певні теми, прийоми та методики, котрі допомагають особисто мені, кгхм.., підвищити результативність полювання на пізню дику качку без використання мисливського пса (бо не маю я його поки-що. Ніде тримати і ніколи за ним доглядати :-/ ). І буду радий, коли шановні колеги-читачі доповнять мої  спостереження своїм власним досвідом.

Отож, розглянемо питання полювання на пізню дику качку з кількох ракурсів, котрі: а) мають безпосередній вплив на результат; і б) відрізняють полювання на “пізню” качку від полювання на качку “ранню”. А саме:
  Техніка безпеки
  Спорядження, амуніція мисливця
  Місця полювання
  Осіння поведінка качки
  Нюанси полювання на пізню осінню качку
  Підстрелили качку? - Цього мало!

(Далі буде)

Немає коментарів:

Дописати коментар