неділю, 15 квітня 2018 р.

Полювання на пізню дику качку (продовження). Техніка безпеки

Попередню частину статті див. тут.

Техніка безпеки

Виходячи із власного досвіду не можу не почати саме із цього пункту. Оскільки вдумливе
та постійне дотримання усіма мисливцями правил техніки безпеки без сумніву є наріжним
каменем та основною вимогою будь-якого полювання.
Головне правило полювання: скільки мисливців вийшло на полювання - стільки ж
повинно повернутися додому в повному здоров’ї.
На що слід звертати увагу (банальщини розжовувати не буду. Приведу конкретні корисні факти зі
свого достатньо розмаїтого досвіду не лише полювання, але й мілітарних вишколів.
Також в подальших розділах епізодично повертатимусь до теми техніки безпеки, коли це буде
доречно, з огляду на надзвичайну її важливість).
Чотири “залізних” правила практичної стрільби, котрі доречні й на полюванні:
  1. Завжди поводьтеся зі зброєю так, буцімто вона заряджена.
  2. Ніколи, при жодних обставинах не направляйте зброю на людину.
  3. Палець на спусковий гачок кладіть лише після зняття зброї із запобіжника безпосередньо перед самим пострілом. (Примітка: Цей пункт багато хто або ігнорує, або просто не розуміє. Гадає, що це якимось чином забирає лишні долі секунди для здійснення пострілу. Мій власний досвід говорить наступне: це не так. При виробленій звичці жодні долі секунди не втрачаються. І я настирливо раджу усім без винятку виробити у себе звичку знімати зброю із запобіжника і класти палець на спусковий гачок виключно перед самим пострілом. Навіть коли ви переживете кілька неприємних випадків, коли, забувши зняти зброю із запобіжника, ви у стані афекту не зрозумієте чому вона не стріляє. А коли до вас дійде - то потенційна здобич вже буде далеко за горизонтом :). Проте ця звичка здатна одного разу врятувати чиєсь життя чи здоров’я. Може й ваше власне. Особливо коли ви, підкрадаючись до дичини, напоролися на випадковий сучок чи гілляку, втратили рівновагу, підковзнулися, похитнулися і хапаєтеся за що попало).
  4. Перед пострілом завжди чітко усвідомлюйте що знаходиться перед і за ціллю. Щоби випадково не підстрелити те, чого стріляти ви явно не збираєтесь (колегу-мисливця, випадкового грибника/рибалку, чиюсь корову, козу, чи мисливського пса).
Наступне правило: коли ви втомлені, чи “на адреналіні”, то потроюйте обережність і уважність
Слідкуйте за собою і за друзями поруч!
(Примітка: У 2014-му я був свідком, коли наші хлопці-добровольці із ДБ “Донбас” повернулися вельми збуджені пізно вночі із бойових, на адреналіні, і в “казармі” (тоді ДБ “Донбас” займав гуртожиток музичного училища у щойно звільненому від сєпарастів Артемівська, нині Бахмута) при розряджанні зброї висаджували по півмагазина АК в стелю, забувши спочатку від’єднати магазин, а вже аж після цього пересмикнути затвор і зробити контрольний спуск. То ще добре, що всадили чергу в стелю, а не один в одного.) Не спішіть самі і не соромтеся робити зауваження, якщо бачите, що товариш легковажить технікою безпеки. Пам’ятайте прекрасне японське прислів’я: “Швидко - це так само як і повільно, але без зупинок”. Особливу увагу звертайте на тримання зброї при посадці та висадці із транспортних засобів, а також в салоні під час руху. Ніколи не сідайте в транспортні засоби із зарядженою зброєю! Ніколи! Далі. Ніколи не стріляйте набоями невідомого походження та терміну придатності. Я можу довго розповідати про власний досвід, і про те як перевірити чи придатним до використання (і як саме) є бездимний порох 15-20-річної давності, але це тема окремої розмови. Для тих, хто такого досвіду не має, найкраще перестрахуватися. Повірте, що 300-350 гривень (ціна банки пороху) не варта роздутих, чи розірваних стволів (в кращому випадку), або, не доведи Боже, вибитих очей чи спотвореного обличчя. В жодному випадку не стріляйте, якщо помітили що елементи зброї “трішечки перекосилися”. Наприклад, побачили, що з одного боку трохи відпаялася планка у вашої двохстволки, або “саму дрібку, геть трішечки, на півміліметра, розійшлися стволи”. Бо з великою імовірністю наступний постріл вам цю планку вигне під прямим кутом, або виверне стволи на 30-60 градусів, ще й поранивши вас. Тепер щодо алкоголю. Я не буду говорити, що вживання алкоголю на полюванні недопустиме, бо це, вважаю, маразм. Є певні традиції, є якісь моменти мисливського братства, котрі нарівні з іншими створюють отой наш неповторний дух полювання... Врешті-решт справжні мисливці ніколи не перетворять полювання в банальну п’янку. І з неадекватами ніхто на полювання не ходить. Але я хочу всіх застерегти в іншому: вживання всього одного літра пива (звичайного “Чернігівського світлого”) знижує результативність стрільби приблизно в 2,5-3 рази. Так що майте це наувазі. Перевірено мною особисто. Стріляв по мішені до і після вживання пива (правда, стріляв із пневматичного пістолета).
Ну і останнє (в даному розділі). Банальщина, звісно, але краще ще раз повторю, бо на адреналіні новачки про це часто забувають - не добивайте підранка прикладом! Це вам не іхтамнєт, чи сєпараст! :) Дострельте підранка, доріжте ножем, чи (якщо це невелика тварина - качка, заєць і т.п.) покладіть підранка на бік і  наступіть ногою з притиском, проте “без фанатизму”, на передню лопатку (область серця). І так потримайте ногу під тиском 1-2 хвилини, доки серце тварини не зупиниться. (Примітка: Зараз, можливо, на мене накинуться розлючені екологи та “грінпіси”, але так мене вчив мій кум, перший мій вчитель мисливського ремесла, а його вчителем був мій покійний тесть, потомственний мисливець. До речі, скручувати качці-підранку голову також не варто пробувати. Ви здивуєтесь наскільки непросто це зробити).

(далі буде)

Немає коментарів:

Дописати коментар