четвер, 27 грудня 2012 р.

Цікавий ресурс: журнал "Воєнна Історія"

Сабдж.
Викладено в публічний Інтернет-доступ числа журналу із 2002 по 2011 роки.

Спецназ Запорізької Січі (козаки-пластуни)

"В той час, коли в Московщині навіть царі не вміли писати і читати, на Січі існувала система освіти (січова і паланкові школи), козаки знали по кілька мов і володіли науковою мовою того часу - латиною, мали канцелярію і свою бібліотеку.
А інтерес до книги, до освіти серед козаків був такий великий, що вони не обмежуючись читанням на Січі, брали книги з собою навіть на риболовні заводи [26, с.765]. До речі, ця січова бібліотека зберігалася в архіві Кубанського козачого війська, і лише в 1925 році радянська влада наважилася відібрати її в козаків."


А скільки ще подібної інформації совок замовчував і просто знищував будь-яку згадку про історію українства...

Звертаю також увагу на абсолютно невідому (мені) раніше інформацію про походження феномену Запорізької Січі:

"Початкове їх збіговисько виникло від невеликого числа людей, котрі припливли від Азова на плавках (човни вони називали плавками) і заснували своє житло на лівому березі Дніпра, навпроти теперішнього Херсона, назвавши його Олешками (Олешки тепер повітове місто Таврійської губ.), від імені Олексія, ними над собою поставленого начальника. Ці Олешківські жителі з плином часу розділилися на два іменування, хоча й складали одну спільноту: ті, що жили в Олешках називались "плавниками" і вправлялися у рибальстві, а ті, що жили по дніпровських плавнях і островах, лісами вкритих, йменувались "пластунами". Ці пластуни займалися стрільбою звірів, які тоді були в плавнях у великій кількості. На тому місці де тепер Херсон, володарювала якась дівиця Харсія, над якимось народом і мала війну з якимось царем, котрий її підкорив і полонив її народ, після чого володіння Харсії зникли. Всього цього ми не знаходимо ні в якій історії, і тому потрібно вважати за байку, ними видуману або бувальщину, розповідями спотворену. Згодом турки, або кримські татари, почали притісняти олешківських жителів, то вони залишили це місце і перейшли на правий берег Дніпра, заснувавши своє житло нижче порогів і тому назвали себе "порожанами", а пізніше "запорожцями", головне ж своє місто найменували "Січчю". Тут їх збіговисько почало примножуватися людьми, що з різних місць приходили, в тому числі такими, котрі сотворили яке - небудь порушення.

Січ поділилася на чотири частини, які називались "пиріями". Кожна пирія складалась з 10-ти куренів, і кожен курінь вміщав в собі тисячу чоловік. Курінь був просторою будовою. Все місто обнесене було валом; коло "брами" або воріт сторожа впускала лише відомих людей. У всякому курені залишалося до 200 чоловік, відомих під іменем "сіромах", і не маючи ніякої власності, вони отримували платню і провіант, і повинні були бути готові при першій потребі на службу, тому ці сіромахи називалися регулярними воїнами. Решта жили хуторами, які називалися зимівниками, де плодили худобу і коней, і мали, дивлячись на достаток інших волоцюг, по декілька людей для догляду за худобою. Цих прислужників нерідко господар зимівника озброював, садив на коней і відправляв грабувати Польщу, ділячись здобиччю з ними. Про такі побічні походи Кошовий і військо часто нічого не знали. Під час вже цього розпорядку ті ж, які жили на островах, всі залишилися при попередньому своєму найменуванні пластунів і крім полювання на звірів завели численні стада свиней, котрі відгодовувались і до того здичавіли, що коли приїжджали покупці їх купувати, то інакше не могли їх взяти, лише як застреливши. Декілька з цих пластунів завели великі заводи кішок, котрі розміщувалися у побудованих сараях і не лише приносили господарю прибуток від продажу їх шкірок, а ще й тим, що на деякій околиці не сміли з'являтися ні тхори, ні... (пропуск в оригіналі); вони все це душили і приносили для корму своїм дітям. Господар, знімаючи ці шкіри продавав, а м'ясо кидав кішкам"

понеділок, 26 листопада 2012 р.

Пройшов членський семінар, здав екзаменаційні тести і вступив до МКПС (IPSC)

Вчора відвідав вступний членський семінар Міжнародної Конфедерації Практичної Стрільби.
Семінар складався із 3-х годин лекційних занять, далі протягом 1-ї години слухачі здавали екзаменаційний тест із 100 питань. Основна трудність тесту (втім, як практично в кожного тесту подібного роду) - малувато часу. А також можливий вибір кількох пунктів серед приведених.  Проте з іншої сторони були досить лояльні вимоги до кількості правильних відповідей - не менше 75% - що, на мою думку, далеко не є чимось непереборним. Тому, як і передбачалось, екзамен здали усі присутні.
Після теоретичної частини і проходження тестів нарешті наступили довгоочікувані 4 години практичних занять. На цьому занятті інструктор демонстрував, а курсанти відпрацьовували безліч елементів техніки безпеки та навичок практичної стрільби за правилами/методиками МКПС. Наприклад, правильний хват, приєднання магазину, основні вихідні положення та інші елементи.
Стріляли в основному із пістолетів CZ 75 SP-01 Shadow набоями калібру 9x19 мм. Були також два Глоки: Глок-17 та Глок-21. Але як сказав інструктор, CZ-75 в даному випадку кращий, оскільки краще дозволяє виробити потрібні навички.
Стріляли по одному, інші в цей час спостерігали за колегою та обговорювали його недоліки та ніштяки в проходженні тієї, чи іншої вправи.
Кількість вправ, котрі встигли пройти, склала десь 5-6. А пострілів (на кожного) - штук 60.
Що стосується бабла - особисто я заплатив 1,130 грн. (розраховував на більше). З них:
  • 350 грн. - власне плата за сам членський семінар та екзаменаційні тести
  • 250 грн. - плата за вступ в члени МКПС
  • 250 грн. - плата за членство в МКПС на 2013 рік
  • 100 грн. - оренда бойового пістолета CZ-75
  • 180 грн. - плата за набої 9,19
Загальні враження від семінару та взагалі IPSC - мені дуже сподобалося. Побачив вектор подальшого розвитку (от тільки де би то часу стільки взяти на заняття... Бо справа ця явно трудозатратна. Та й не з дешевих :)).
Ну, побачимо... чемпіоном світу по IPSC стрільбі я поки-що не збираюся ставати. А от для нарізного карабіну та мисливського гладкостволу кілька уроків я би із задоволенням взяв. І таки візьму. Нехай-но виберу час...

понеділок, 5 листопада 2012 р.

Ще раз зверну увагу на прекрасну зброю ближнього радіусу дії, котра до того ж абсолютно не заборонена

В мене є, ага. Ще років 3 тому придбав за 55 грн.. Лежить собі в машині (разом із тесаком) 8-)
Сусід фахово (із трьох сторін навскісним лезом) нагострив лопатку на своєму електронаждаку, покрив саму металічну поверхню гудроном, відшліфував та пофарбував ручку, і я з того часу лише періодично підтримую належний стан.
Поки-що використовую, як правило, для перерубування коренів рослин і копання невеликих ямок та канавок під намет. І слава Богу, що не довелось застосувати при самообороні.

пʼятницю, 28 вересня 2012 р.

Гарна стаття про морально-психологічну підготовку та дисципліну вояка

Я вже тут писав, що "Психологічна підготовка важить для воїна неміряно більше, ніж чисто військове вміння". То в статті "Військова дисципліна та морально-психологічний стан війська" це лише підтверджується зокрема наведеними цитатами Наполеона:
  1. «Фізична сила до духовної відноситься як один до трьох»,
  2. «Військова людина повинна мати стільки ж характеру, скільки й розуму».
На вищенаведеному сайті ще й бібліотечка досить цікава...

середу, 19 вересня 2012 р.

пʼятницю, 7 вересня 2012 р.

Бусідо - Шлях самурая

Книга «Хагакуре», автором якої є Цунетомо Ямамото, це один з найавторитетніших трактатів присвячений Бусідо - Шляху самурая. Так називали в стародавній Японії збірку правил і настанов, котрі регламентують поведінку і повсякденне життя самураїв.
Рекомендую ознайомитись! Хоча, наприклад, в мене є багато питань до цих правил та настанов...
Цитата, актуальність котрої все зростає з плином віків:
"По словам одного человека, несколько лет назад Мацугума Кёан рассказал такую историю:
«В практике медицины известно разделение лекарств на инь и ян, в соответствии с мужским и женским началами. Женщины отличаются от мужчин также пульсом. Но в последние пятьдесят лет пульс мужчин стал таким же, как пульс женщин. Заметив это, я применил одно женское глазное лекарство при лечении мужчин и обнаружил, что оно помогает. Когда же я попробовал применить мужское лекарство для женщин, я не заметил улучшения. Тогда я понял, что дух мужчин ослабевает. Они стали подобны женщинам, и приблизился конец мира. Поскольку для меня в этом не может быть никаких сомнений, я хранил это в тайне».
Если теперь посмотреть на мужчин нашего времени, можно видеть, что тех, чей пульс похож на женский, стало очень много, тогда как настоящих мужчин почти не осталось. Поэтому в наши дни можно победить многих, почти не прилагая для этого усилий. То, что лишь немногие в состоянии умело отрубить голову, еще раз доказывает, что смелость мужчин пошла на убыль. Если говорить о кайсяку, то мы живем во времена, когда мужчины стали очень ловкими в поиске оправданий. Сорок или пятьдесят лет назад, когда считалось, что мужчинам под стать испытания наподобие матануки, они стыдились показывать бедра без шрамов и поэтому с готовностью прокалывали их.
Призвание мужчин — иметь дело с кровью. В наши дни это считается неправильным. Поэтому все дела решаются с помощью одних только разговоров, и каждый норовит избежать работы, которая требует приложения усилий. Мне бы хотелось, чтобы молодые люди понимали это."

понеділок, 3 вересня 2012 р.

На вихідних знову був на полюванні

Був в суботу ввечері та в неділю вранці на полюванні.
  • Субота: околиці (стариці, меліоративні луки, р. Горинь) с. Деражне - за селом, справа від дороги на с. Бичаль.
  • Неділя: луг між с. Оржів та Суськ (т. зв. місце "біля кабіни").
Результат: за обидва виходи не бачив жодної дичини, в яку можна було б вистрілити. Ні зблизька, ні здалеку в бінокль :-(. Вся дичина поховалася невідомо куди. Вечірніх/вранішніх перельотів також не спостерігав.
Кум Толік говорить, що, виходячи із його мисливського досвіду, слід чекати перших заморозків, коли птах повернеться на відкриту воду стариць і Горині. До того часу полювання не матиме змісту. Тому в полюванні беру павзу і чекаю "маяка" від кума.
P.S. Зате двічі був в лісі із тещею на грибах. В суботу просто завіз її та куму в ліс, сам не шукав. А в неділю знайшов десь за 1,5 години 13 прекрасних білих грибів + бабки + польські + моховички. 5-тилітрове відеречко з верхом вийшло. Основний вміст - білі гриби. Траплялися досить великі. Із маленьких лише два було.

четвер, 30 серпня 2012 р.

(НАДВАЖЛИВО!) Правила поведінки зі зброєю на полюванні

Обращение с ружьем на охоте
Мы ежегодно узнаем немало случаев небрежного, легкомысленного обращения с огнестрельным оружием, оканчивающихся для охотников тяжелыми последствиями. Чтобы не подвергать опасности свою жизнь и жизнь своих товарищей, каждый охотник должен постоянно и неотступно придерживаться обязательных правил обращения с ружьем.
Главное из них - никогда не наводить ружье на человека, даже если оно, по вашему мнению, не заряжено. "Правило это не должно знать никаких исключений, ни под каким предлогом. Самый глупый из этих предлогов, ежегодно ведущий к несчастьям, "я думал, что ружье не заряжено", глупый потому, что "думать" тут нечего, а надо убедиться наверное, и потому еще, что обознаться всегда возможно, и всегда ружье может оказаться заряженным" (С. А. Бутурлин. Советы молодым охотникам. Журнал "Охотник" № 3, август 1924 г.).
Никогда не следует стрелять в направлении людей, хотя бы и находящихся на расстоянии, не досягаемом, казалось бы, для поражения дробью. Надо помнить, что дробь при стрельбе под углом 30° к горизонту летит на 200 (№ 7) - 300 м (№ 1). Скорость полета дробинок на эти дистанции невелика, но при попадании в глаз они могут нанести человеку увечье. Экспрессные пули, обладая огромной начальной скоростью, летят на расстояние трех-четырех километров и на всем этом протяжении опасны для людей и животных. Пуля широко распространенного у нас малокалиберного (5,6 мм) патрона бокового огня, имея ничтожный вес, летит на 800-900 м. Наиболее часто применяемая охотником круглая пуля 16 калибра, вылетая из ружья со скоростью около 400 м, пролетает до тысячи метров; такая же пуля 12 калибра летит на расстояние около 1200 м, причем скорость падения ее составляет еще 81 м в секунду. Слипшиеся в комок дробины имеют убойную силу, равную крупной картечине или пуле, и могут ранить человека на довольно большом расстоянии.
Нельзя стрелять по дичи, если недалеко от нее находятся люди: всегда возможны рикошеты. Я знаю случай, когда из нарезного ружья выстрел был направлен прямо от линии стрелков, а пуля тяжело ранила одного из участников охоты, стоявшего на той же стрелковой линии. Следствие установило двойное рикошетирование пули от деревьев. Вода, лед, мерзлая земля, деревья и другие твердые предметы могут отклонить попавший в них снаряд более чем на 40° от направления выстрела.
При стрельбе на охоте никогда не следует стрелять по неясно видимой цели. Выстрелом, сделанным якобы по зверю, однажды был убит охотник в меховой шапке, мирно расположившийся отдохнуть за небольшим, поросшим бурьяном бугорком. Летней ночью зарядом картечи был убит наповал охотник, ползший в кукурузе к диким кабанам.
Нельзя стрелять на шум (шорох): на облавных охотах таким сделанным наугад выстрелом вместо зверя легко поразить загонщика, а при ходовой охоте в лесу - товарища или собаку.
В кустах, зарослях камыша, посевах кукурузы, подсолнуха, в высоком бурьяне и т. п. категорически запрещается стрелять ниже роста человека: там всегда могут оказаться работающие или отдыхающие колхозники, сторожа, другой охотник, домашний скот.
Ружье культурный охотник разряжает еще при подходе к населенному пункту, перед посадкой в поезд, автомашину, подводу, лодку. При встрече на охоте с людьми ружье либо разряжается, либо раскрывается. При посадке в лодку, автомашину, телегу нельзя подавать или брать ружье за стволы или класть его стволами, направленными на себя или окружающих.
Ни стволами, ни прикладом никогда не следует добивать подранков: малейшее сотрясение ружья часто влечет выстрел из второго, заряженного ствола. Нельзя поэтому опираться на ружье рукой или туловищем.
Дома ружье должно быть всегда разряжено и недоступно для посторонних и детей, особенно подростков.
Если руки мокрые или замерзли, надо быть очень осторожным. При взводе или спуске курок может выскользнуть из-под пальца и произойдет выстрел.
При поломке возвратной пружинки бойка возможен выход его за щиток колодки; в этом случае грозит выстрел при закрывании ружья. Много несчастных случаев происходит на охоте из-за изношенности деталей ружейного замка, плохой подгонки их на заводе и т. п. Настоятельно рекомендуем молодым охотникам познакомиться со статьей эксперта-криминалиста Г. Самсонова о причинах так называемых "непроизвольных" выстрелов, опубликованной в № 10 журнала (1957 г.). Прочтя эту статью, вы поймете, что открывать и закрывать ружье, взводить или спускать курки, ставить и снимать их с предохранителя можно только тогда, когда стволы ружья направлены в безопасную сторону.
Много несчастных случаев происходит при падении охотника или ружья. Поэтому, преодолевая крутой склон, перепрыгивая через канавы, изгороди и ручьи, идя по льду и т. д., ружьё для безопасности надо разряжать.
На привалах нельзя прислонять ружье к деревьям, заборам и т. д.: неожиданный порыв ветра или другие причины могут вызвать падение ружья и выстрел. Подходя к привалу, ружье следует разрядить и затем повесить на крепкий сук дулом вниз, чтобы в стволы не попали бы дождь, снег или древесный мусор. После преодоления занесенного снегом оврага или после случайного падения проверьте стволы: в них могли попасть снег, земля, обломанная ветка и другие посторонние предметы. Выстрел же с забитыми стволами ведет, в лучшем случае, к раздутию, а чаще всего - к разрыву стволов и ранению стрелка.

Б. Обыденов
"Охота и охотничье хозяйство № 1 - 1959 г."

понеділок, 27 серпня 2012 р.

Перший в житті мій вихід на полювання на водоплаваючу птицю

Фоток не буде, бо реально не було коли робити. В сенсі, що не до них було. Натомість я спішив насолодитися процесом :)
Отже, в суботу ввечері (десь із 18-00 і аж дотемна) та неділю вранці (із 7-00 і до 12-00) в мене мав місце сабдж. Разом із кумом Толіком, досвідченим мисливцем (мисливського стажу, мабуть, років із 30, не менше).

Субота 25.08.2012.
Виїхали моїм "танком" до т.зв. "пасіки" (див. відмітку на карті. Це місце, де за селом Суськ і дійсно колись була пасіка. Але вже давним-давно її там нема. Проте назва серед місцевих жителів побутує й досі). Минули "пасіку" і проїхали ще кілометрів зо два (це якщо по прямій. А реально петляли на першій передачі мабуть всіх 4-5 км) в напрямку колишніх меліоративних каналів між Суськом, Жобрином та Дюксином (див. карту області). В цій області ми й ходили, вишуковуючи качок. Проте безуспішно. За весь вечір побачили лише трьох бекасів, котрі знялися й сполохано відлетіли від нас ще метрів за 40. Стріляти по них було повним безглуздям.
Походивши години зо дві-дві з половиною і здорово втомившись ми повернулися додому, випили в кума вдома по 150 гр прекрасного шнапсу під сальце, свіжі помідорчики та холодець із курки і полягали спати, домовившись виїхати о 6-30 ранку в інше місце (між селами Деражно та Дюксин, ближче до Деражного. Я ці місця знаю з дитинства, бо бував там на спінінговій, і не лише, рибалці незліченну кількість разів).

Неділя 26.08.2012.
Виїхали, як і домовлялися напередодні, точно о 6-30, і за півгодини вже були на місці (це місце жителі навколишніх сіл називають "біля Свєтя". "Свєть" - так по-місцевому звали покійного господаря хутора). Покинули "танк" на горбочку, а самі походили по навколишніх ставках та стариці. З нульовим результатом. Кум Толік все дивувався, що, мовляв, такі чудові місця для качки, а її катма.
Я запропонував трохи передислокуватися (див. відмічену область), мотивуючи це тим, що кожного року в тих місцях бачив качок. Небагато, але бачив. Там-то й відбулися основні події :).
Спершу кум сполохав величезного селезня. Я дивився в іншу сторону і був трохи закритий очеретом, тому зблизька цього селезня не встиг роздивитися. Кум двічі таки пальнув по ньому, проте не попав. Селезень на бриючому польоті пішов від кума, метрів за 80-100 розвернувся на 90 градусів вправо і щез за зарослями очерету. Кум в серцях матюкнувся і негайно пішов до "танка" за "забродами". Бо ходив до цього часу у звичайних гумових чоботях.
Оскільки в мене "забродів" не було (я спеціально не брав із собою офіцерське ОЗК, бо моєю метою було просто "зазнати відчуття полювання". Тепер братиму обов'язково), то я перейшов на іншу сторону дороги (там болітце набагато мілкіше і значну його частину можна було би пройти у звичайних гумових чоботях). Отож, кум "місив болото" з однієї сторони, а я - з протилежної.
І буквально через 5 хвилин в мене спрацювала "чуйка". Хочте вірте - хочте ні! Я зняв рушницю із запобіжника і з подвоєною уважністю почав оглядати навколишній очерет та осоку. І не даремно! За якусь хвилину метрах в 15-ти від мене сполохано здійнялась качка середніх розмірів і, набираючи швидкість, по дузі полетіла вперед-вверх-направо. Я шмальнув двічі, один за другим, проте не попав :(. Помилка була стандартна для зелених новачків: теоретично я прекрасно знав і знаю (подумки багато разів про себе проробляв), що при прицілюванні слід брати упередження. А от в гарячці не взяв :-Е.
Після невдалих пострілів трохи трусилися руки... і, безперечно, кілька разів сам себе матюкнув :))).
Проте за хвилину-другу я вже продовжував повільно бродити по болітцю, намагаючись підняти здобич "на крило". І хвилин через 5 таки знову сполохав птицю. На цей раз болотну курочку (це я недавно в Інтернеті знайшов фотку здобичі, бо спочатку думав, що це кулик :)). Курочка піднялася десь метрах в 10-ти від мене і спробувала втекти понад самою осокою. Але я тут вже холоднокровно її вицілив (на цей раз з необхідним упередженням) і поклав з першого пострілу наповал. Добре, що мав шрот №6, бо маю враження, що більший шрот розніс би її на шматки. А так все було гаразд.
Коли підійшов і підняв здобич, то був трохи розчарованим - в польоті птаха мені видалася значно більшою. Потім кум Толік сказав, що так завжди буває: в польоті птиця завжди здається набагато більшою завдяки розпущеним крилам та хвосту.
Більше ми нічого не бачили. І, походивши ще деякий час, сіли в "танк" і повернулися додому в Суськ.
Як би там не було, але перший трофей, нехай і самий скромний, я таки дістав. А також реально отримав задоволення від процесу. Не вбивства, ні! А процесу бродіння по траві, приємної втоми від цього, спілкування з кумом, "травлення" різних байок, а також від відчуття зброї в руках. Скажу так, що в плані фізичних навантажень полювання на болотну птицю конкретно "вставляє" рибалку зі спінінгом. В основному за рахунок бродіння по болоту, коли трава, осока та очерет обплутують ноги, болото засмоктує і заважає переступати, а рушниця за години дві-три конкретно відтягує руки (вона, порівняно зі спінінгом, далеко не легенька. Біля 4-х кг все ж...). Весь час в бойовому положенні її не поносиш - це я на власному досвіді переконався.

Резюме: в найближчу суботу-неділю (1-2 вересня), якщо нічого не зміниться, знову піду на полювання :). Це супервідпочинок та вельми добре та збалансоване фізичне навантаження. Якраз те, що потребує мій нинішній життєвий уклад. А особливо моя спинка 8-).

неділю, 19 серпня 2012 р.

Все про релоадінг набою 7,62х39

Власне сабдж. Рекомендую всім зацікавленим.

Чудовий ресурс про радіозв'язок та портативні радіостанції

Сабдж ось тут.

Що необхідно знати про батарейки та акумулятори

Три статті для елементарного рівня знань про побутові батарейки та акумулятори:
  1. Полезная информация о батарейках
  2. Полезная информация об Ni-Cd/Ni-Mh аккумуляторах
  3. Литиевые (Li-on) аккумуляторы

вівторок, 24 липня 2012 р.

Зверніть увагу на досвід покійного Шаміля Басаєва

  1. Психологічна підготовка (в т.ч. зневага до ворога) важить для воїна неміряно більше, ніж чисто військове вміння
  2. Звичайні мирні люди на війні при вмілому навчанні за 2-3 дні (sic!!!) ставали досвідченими воїнами

неділю, 22 липня 2012 р.

Тероризм (зокрема інституція шахідів) як ефективний інструмент. В певні політичні моменти

Я вже тут звертав увагу на історію політичного тероризму та його відносну ефективність в певних політичних обставинах.
Звичайно, я НЕ ЗАКЛИКАЮ ДО ТЕРОРИЗМУ як до панацеї. Але підкреслюю його важливість як і всіх інших методів політичної та військової боротьби (хоча "друга - це перша, просто іншими засобами" /(С)/).

четвер, 19 липня 2012 р.

Наткнувся на досить цікавий ЖЖ Олега Волка (англ.)

Ось він. Олег - професійний фотограф. В т.ч. на військову/збройну тематику.
А ось тут, наскільки я зрозумів, його приватний сайт.

Як відрізнити штамповану ствольну коробку АК-47 від фрезованої в АКМ

Власне сабдж (на англ. мові. Перекладати статтю лінь. Тим більше, що там і так все зрозуміло... навіть з одних картинок).
Навіщо розрізняти ці два типи ствольних коробок? - бо деякі запасні частини зброї несумісні між штампованим та фрезованим варіантами ствольної коробки.

Повне розбирання/збирання ПМ

Власне сабдж. Вельми корисний ресурс imho.
Там наведено як текстовий опис, так і відео всього процесу. Шкода що не маю бойового ПМа на "попробувати" :-/

понеділок, 16 липня 2012 р.

Пропіарю «Мисливський день 2012» Української асоціації власників зброї


Власне сабдж. Приведу цілком лист-запрошення, котрий я на днях отримав із Асоціації.
---------------------------------------
Шановний Олеже Богдановичу.

4 серпня  2012 року, в Стрілецькому клубі «БЕКАС - Київ» відбудеться черговий захід Української асоціації власників зброї - «Мисливський день 2012».
За тиждень до відкриття літньо-осіннього мисливського сезону, члени асоціації зможуть вдосконалити та відновити свої навички полювання на пернатих, використовуючи усі можливості профільного стрілецького комплексу. Слід зазначити, що високоякісне обладнання від фірми "Laporte" (Франція), дозволяє створити траєкторії польоту мішеней, що імітують польоти всіх пернатих.

Кожен з членів Асоціації отримає можливість зробити відповідну кількість пострілів за рахунок організаторів.
  • Пакет Platinum - 20
  • Пакет Gold - 15
  • Пакет Silver - 10
Приємним сюрпризом для всіх учасників заходу стануть майстер-класи з прикладної стрільби з мисливської рушниці та «травматичного» пістолету від партнеру Асоціації - Стрілецького клубу “LEX”.
Під час цих майстер-класів ви дізнаєтесь що таке точна швидкісна стрільба, швидка перезарядка та пересування, вміння вести стрільбу в русі та із різних положень, тактика найбільш раціонального використання часу для швидкого і точного ураження мішеней та багато іншого.

Також, партнер заходу мисливський бутік «Арм Еліт»  представить Вашій увазі:
  • Пістолети під патрон Флобера «Major Eagle» (Turkish)
  • Навушники для стрільби «Sordin Super-X» (Sweden)
  • Пересувні метеостанції «Kestrel 3500NV; Kestrel 4000NV» (USA)
  • Ножі фірми «Fallkniven» (Sweden)
  • Художні ексклюзивні ножі фірми «ЭXO» (Санкт-Петербург)
  • Ліхтарі фірми «Streamlight» (USA)
  • Набори «Leatherman» (USA)
  • Одяг фірми «Rascher» (Germany)
  • Взуття фірми «Crispi» (Italy)
  • Декоративне пано з патронами «T.M.B DESIGNS» (Great Britain)
  • Мисливські тури в Європу та Африку
Додаткова інформація
  • Рекомендується використання власної мисливської та травматичної зброї.
  • Тим, хто не має власної зброї, зброя буде надана організаторами.
  • Можливе використання власних мисливських набоїв. Набої лише заводського виготовлення, вага заряду шроту не більше 28 гр., № шроту не більше 7 (2,5мм).
  • Можливе використання власних травматичних набоїв.
  • Бажаючим буде надана можливість придбати додаткові набої та мішені за зниженими цінами.
До стріляння допускаються тільки дійсні члени Асоціації!

Адреса: Стрілецький клуб «БЕКАС- Київ», 9 км. нової траси Київ-Обухів, біля ресторану "Караван".
Початок реєстрації о 10:00.
Попередня реєстрація за телефонами: +380 44 227 2760; + 380 96 222 55 33  або електронною поштою: office@zbroya.info

Партнери заходу:
  • Клуб здоров’я Dr. Korper Health Club
  • Реєстратор доменних імен imena.ua
  • Мисливський бутік «Арм Еліт»
  • Стрілецький клуб “LEX”

З повагою,
Українська асоціація власників зброї

P.S. Із фотозвітом з попереднього заходу «Мисливський день 2011», Ви можете ознайомитись тут: http://zbroya.info/uk/5_podiyi/37100_mislivskii-den-2011

неділю, 15 липня 2012 р.

Ніхто не забутий, ніщо не забуте!

ПіАрю із превеликим ентузіазмом та задоволенням! Всіх своїх Героїв в ідеалі слід знати поіменно. В принципі, зрадників - також.
На початку червня 1919 року в ході загального наступу військ УНР від більшовиків було звільнено Кам’янець-Подільський. За кілька днів сюди перебрались більша частина державних інституцій Української Народної Республіки - розпочалась, так звана, «Камя’нецька доба УНР» - один з найдраматичніших періодів в історії Перших визвольних змагань, та час найбільших військових успіхів об’єднаних армій УНР та УГА. Тоді ж з підрозділів, що вели бої за Кам’янець, була сформована 3-тя стрілецька дивізія, згодом за стійкість в боях названа Залізною.

пʼятницю, 13 липня 2012 р.

Вплив пляшки пива на точність стрільби

І всі це знають, і жодного секрету в цьому немає, але я годину тому вирішив особисто емпіричним шляхом перевірити наскільки на мене впливає пляшка конкретного пива на точність стрільби з мого МР-654К в конкретному місці конкретними кулями в конкретний час в конкретному емоційному стані :). (Вимахуюсь, звичайно. Проте саме так мають говорити ті, хто знайомий з основами квантової психології :) - ще раз вимахнувся, але це правда)

Отож, взяв я свій МР-654К, все до нього (мішені, балон, кулі), пляшку пива "Чернігівське Світле" (1,2 л) і пішов в обідню перерву в лісок поблизу офісу.
Стріляв приблизно з 15 метрів. "Біглим" вогнем (перших 5-6 кульок зі швидкістю приблизно 2 постріли в секунду. Інші 7-8 кульок - 1-2 постріли в секунду. Частіше не міг у зв'язку з особливостями СО2-балону). Обойма - 13 кульок.

Повна трезвяна
Кульки не вийшли з-поза меж кола "олімпійської мішені на 10 м для пневматичного пістолета". Більше того, була одна 8-ка і одна 9-ка. "Купу" вважаю задовільною як для цього виду іграшки та відстані.

10 хвилин після пляшки пива "Чернігівське" 1,2 л (помалу собі пив її з насолодою після першої серії пострілів, аж доки не випив і моск не відчув, що "ага! Пивко пішло!" :))
Всі кульки пішли явно лівіше і нижче порівняно із попередньою серією, хоча цілився однаково (по центру). "Купа" явно хренова. В коло мішені потрапило лише 7 кульок. Решта - "молоко". А дві навіть тупо в лист А4 не потрапили. Кращі постріли - одна 5-ка і одна 6-ка.

Мораль цієї байки наступна: "Хто за українську волю - не вживає алкоголю!" /(С)/

четвер, 5 липня 2012 р.

Базові тактичні прийоми в ході бою

Прийоми стосуються діяльності малих тактичних груп (приблизно рій/чота, чи в совєцькій термінології відділення/взвод. Але не плутати із оснащеністю цих одиниць! Сучасні малі тактичні групи мають абсолютно іншу вогневу потугу - як правило значно вищу - та оснащеність, ніж "стандартні" армійські підрозділи).

вівторок, 26 червня 2012 р.

Знову про АК та SturmGewehr-44 ("кіношний шмайсер")

Цитата із джерела:
"Официально Калашников создал «лучшее в мире оружие» - автомат АК-47 в 1947 году. Однако никто не хочет вспоминать о том, что «подмастерьем» у молодого и малограмотного старшего сержанта Калашникова с 1946 года принудительно работал величайший немецкий конструктор стрелкового оружия 63-летний Хуго Шмайсер, разработчик знаменитого «Шмайсера» - штурмовой винтовки «SturmGewehr-44».
Таким образом, назначенный Сталиным «великим конструктором-оружейником» Калашников кроме модификаций АК-47 (Шмайсера) с 1947 года больше ничего принципиально нового и не создал. Но это уже другая история.
Если Калашников действительно был бы конструктором, он мог бы за эти годы создать с десяток различных модификаций АК, подобных G36.
Но, судя по всему, ему это было просто не под силу.
Кстати, примерно таким же образом Opel Kadett K38 стал Москвичом 400/401."

понеділок, 25 червня 2012 р.

Реальний сурвайвер із Боснії ділиться досвідом. Рекомендую

  1. Перша частина
  2. Друга частина
Цитата: "Я могу дать вам несколько советов – во-первых, вы должны иметь оружие и боеприпасы, а уже после этого все остальное, я имею ввиду все! Конечно, многое зависит от ваших площадей и вашего бюджета. Если вы что-то забыли или упустили, это не страшно, всегда найдется кто-то, с кем вы можете обменяться. Но если вы упустите оружие и боеприпасы, доступа к обмену у вас не будет."

четвер, 21 червня 2012 р.

Мій МР-654К (нова модель) після UP'у

Пару тижнів тому купив на "Розетці" пневматичний аналог "Макарова" - МР-654К. І відразу здав його одному спеціалісту із Кременчука (знайшов його на хардбольному форумі) на т. зв. "UP", тобто на модернізацію та тюнінг. Заодно здав на таку ж модернізацію свого майже такого ж МР-654К (але старшої моделі, котра емулює ПММ на відміну від ПМ) і мій новий товариш-колега по роботі.
Майстер із Кременчука все нам зробив досить швидко та професійно. І сьогодні в обідню перерву я вирішив випробувати свій модифікований пневмоствол. Пішли з колегою в ліс біля офісу і там відстріляли майже 6 обойм (шість без трьох кульок).
Результати мене вельми порадували:
  1. Одного балона СО2 вистачає майже на 6 обойм (без 3-х кульок). Тобто, практично на 80 кульок (додано 27.08.2012: it depends. Один раз вийшло й 7 обойм відстріляти. Але менше 5-ти обойм не буває).
  2. Кучність - супер
  3. Різкість пострілу - нормальна (з 10 метрів в кору сосни кулька залазила десь на 0,5 - 0,8 см залежно від того наскільки я швидко стріляв і наскільки "свіжий" балон)
Ось в чому полягала модернізація МР-654К (цитую майстра):

Магазин
  • убираем отскок шаров (повышение мощности),
  • расточка перепуска клапана,
  • укорачивание пружины,
  • увеличение расширительной камеры,
  • настройка соосности шаров в голове магазина
  • (по желанию) потайной поджимной винт под шестигранник.
Далее
  • настройка соосности магазина со стволом,
  • замена ствольной прокладки на полиуретановую с уменьшенным диаметром,
  • расточка ствола на входе на 8.5 (чтобы, типо, как у боевого дуло было. Но это по желанию, чисто внешний вид, на работоспособность не влияет)
  • полировка УСМ.
После АПа можно будет стрелять свинцом. Но ним скорость ниже. А так прирост скорости - до 40 м/с. И кучность заметно увеличится.
По поводу старого и нового МР-654К - мне разницы нет, работы на них одинаковый обьём, если без ремонта.
Стоимость полного АПа 150 грн.

четвер, 14 червня 2012 р.

Петро Болбочан: “Обов’язок перед Україною кличе мене до зброї”

Вельми цікава стаття. І сам сайт неймовірно цікавий. Присвячений матеріалам, що висвітлюють війну Росії проти України в 20-х роках минулого століття і чітко та недвозначно дають відповідь на питання "чи Росія дружня до України держава?"

"В ніч із 8 на 9 лютого 1918 р. Центральна Рада панічно покидала Київ. Про евакуацію знало лише вузьке коло керівних осіб, їхніх родичів та знайомих. Не були повідомлені про евакуацію ні державні установи, ні штаб оборони Києва на чолі з генералом Кирієм, ні військове міністерство, ні штаб Вільного козацтва, які продовжували в тяжких боях утримувати оборону. Навіть деякі міністри взнали про евакуацію лише тоді, коли Винниченко та Грушевський були вже далеко за містом..."

Ще гарна цитата із "Звернення до читачів сайту":
"... той факт, що впродовж останнього століття українську націю – попри наші колосальні інтелектуальні, людські та матеріальні втрати – не вдалося остаточно добити та нав’язати їй іншу ідентичність, свідчить про очевидне: це є незакінчена війна насамперед для українців. Варто лише не забувати цього."

неділю, 10 червня 2012 р.

Пєдєрасти-депутани вкрай охреніли! Втіхаря ввели статтю про кримінальну відповідальність за збереження ЧАСТИН зброї!



"Депутаты решили установить уголовную ответственность за хранение частей огнестрельного оружия и комплектующих боеприпасов"

Сцуть коли страшно - це раз.
А друге - це можна всіх через одного садити. Читай каменти.

Пошлю ще запит на адресу Голови Української асоціації власників зброї. Цікаво як пан Георгій прокоментує це "разложеніє і повну дєградацию" провладних пєдєрастов. Їх же ж треба всіх на метан в біореактор!

------------------------------
12.06.2012:
Є коментар голови Української асоціації власників зброї Георгія Миколайовича Учайкіна. Публікую його тут повністю.

---------- Переслане повідомлення ----------
Від: zbroya
Дата: 12 червня 2012 р. 16:04
Тема: Коментую :)
Кому: Oleh Hrynchuk


Доброго дня, пане Олеже.
Ну як можна прокоментувати такі речі.
Можна спостерігати чітку стратегічну лінію:

1. Заява Януковича про скупку зброї

2. Подача законопроекту про збільшення відповідальності по 263.ст 4.

3. Дніпропетровські терористи.

4. Намагання МВС встановити відео спостереження по всій країні http://zbroya.info/uk/2_tematichni-novini/38426_mvd-khochet-ustanovit-kamery-nabliudeniia-v-obshchestvennykh-mestakh/

5. Боротьба с терористами

Ну а вже після цього така "приємна" новина...

Цей перелік нескінченний. Навіть не бачу сенсу його продовжувати та доповнювати.
Це тиск на існуючих та майбутніх власників зброї, на магазини, виробників, стрілецькі комплекси і таке інше.
Можна припустити, що створюються підґрунтя для того, щоб в будь який момент "вплинути" на будь кого.

Як Ви розумієте мова йде про те, що нам слід хоча б утримати існуючі умови володіння зброєю, про прийняття Закону про зброю мова не йде взагалі. При існуючому складі ВР його не буде за жодних обставин. 

Треба проводити серйозну роз’яснювальну роботу серед широких верств населення про важливість права володіння зброєю, проте це робимо тільки ми.
Нажаль цього не вистачає.


З повагою,
Георгій.

P.S.

Я навмисно там нічого не сказав про те, що це тиск на все суспільство, бо вважаю, що цим мають перейматися інші організації. Наше завдання - турбуватися про власників зброї.
Про створення Государственной службы правопорядка, я в курсі, але це теж поза нашим впливом, хоча мене, як громадянина, а не голову Асоціації це обурює. Звісно, можна буде з часом просто запропонувати суспільству порахувати кількість озброєних людей в погонах, але то вже з часом.

четвер, 24 травня 2012 р.

Вчора вступив до Української Асоціації Власників Зброї

Власне сабдж.
Ось її нинішній сайт, котрий, втім, до осені має кардинально змінитися. Над цим зараз посилено працює команда із 6 чоловік.
Обрав собі членство згідно пакету Gold, котрий передбачає:
  • Консультації з оформлення та подовження дозволів на зброю;
  • Безкоштовні юридичні консультації з будь-яких питань, пов‘язаних з придбанням, зберіганням та застосуванням зброї;
  • Перший безкоштовний виклик адвоката при виникненні будь-якої ситуації із володінням та застосуванням зброї;
  • Безкоштовне страхування цивільно-правової відповідальності власників зброї;
  • Фірмовий значок;
  • Наклейка на авто;
  • Наклейка на двері.
  • Посвідчення члена Асоціації:
    • надає знижки на придбання товарів в магазинах партнерах;
    • надає право відвідувати GUN OPEN DAY та інші заходи Асоціації.
Проговорили в офісі з головою наглядової ради Асоціації (Георгієм його зовуть) мабуть години зі дві. Ще зайшов колега по духу, наскільки я здогадався старий член Асоціації, вельми цікавий молодий чоловік... працює зараз по контракту із приватною охоронною компанією в Іраку. Сам спеціаліст по медицині катастроф. То поговорили, попили чаю, обмінялися думками, хлопці покурили на балконі... Одним словом, атмосфера мені сподобалася. Чекаю коли випаде вільна хвилина і я зможу сходити в пістолетний тир компанії "Сафарі-Україна" (там членам Асоціації передбачена знижка в 20%). Вельми вже Георгій розхвалював цей заклад. Ну, різновидів пістолетів та рушниць там зараз 65 (це різних типів та моделей! Аж до досить екстравагантних). Таким розмаїттям не може похвалитися жоден тир в Україні.

середу, 23 травня 2012 р.

Радіозв'язок та портативні радіостанції

Можливо, під дану тему варто навіть виділити окремий тег, але я цього зараз не роблю з однієї простої причини: я в цій галузі повний, цілковитий "нуль". Навіть з від'ємним знаком :). І просто не знаю що і як грамотно писати. А передрук вважаю навряд чи конструктивним, бо Гуглем, гадаю, вже всі так-сяк вміють користуватися...
А конкретно в даній статті нині хотів "підсвітити" недавно виявлену і раніше невідому для себе річ. Про існування котрої, тим не менше, здогадувався. Це - SDR-радіостанції та Open Source Software PowerSDR під GNU GPL.
Цитата: «SDR-1000 – это периферийное оборудование персонального компьютера, преобразующее ПК в радиостанцию с открытым программным интерфейсом как для среды MS Windows, так и Linux. Аппарат подключается к звуковой карте и параллельному порту ПК, обеспечивая прием в непрерывном диапазоне от 11 кГц до 65 МГц, с возможностью работы на передачу в радиолюбительских диапазонах 160-6 м. Операционный усилитель обеспечивает выходную мощность до 1 Вт на нагрузке 50 Ом. Все функции управления девайсом, включая до 7-ми трансвертеров или других дополнительных устройств, осуществляется через параллельный порт ПК. Внутренние соединения позволяют переключать до 6-ти ФНЧ и реле включения передачи УМ».
----
P.S. Я прекрасно в курсі ще із армійських часів своєї юності, що наявність зв'язку для воїнів, партизанів та сурвайверів - життєво необхідна річ. Тому нещодавно поклопотався відносно придбання для своєї родини трьох комплектів стареньких, проте надійних, японських портативних радіостанцій YAESU FT-26 з певними "прибамбасами". Чому саме таких - в мене співпало багато факторів, котрі в сумі якраз і продиктували даний вибір.

Американці виготовили поліетиленову маску для обличчя, котра витримує постріл з АК впритул

Тільки в наведеній статті єресь одна стверджується. Буцім-то "И, разумеется, с пулей патрона 5,45×39, применяющегося в АК-74 и более поздних моделях семейства Калашникова, такой трюк не пройдёт: маска будет прострелена". Кулю 7,62х39 з АКМ, бач-но, витримує, а кулю 5,45х39 з АК-74 - вже ні, не витримає. Журналізд, однако... Нєуч кінчений. 8-Е

середу, 25 квітня 2012 р.

Троянський кінь для москалів в особі Рамзана Кадирова :)

Тупо мовчу. В відеоролику все сказано. Чим не дивізія "СС Галич...", соррі, кадетський корпус "РФ Чечня"? :) Цілі - одні й ті ж стопудово. Тобто, за рахунок окупанта розбудувати свою військову потугу. Тільки москалі про друге мовчать (поки-що), а про перше - вже більше 70 років сцуть окропом.

вівторок, 24 квітня 2012 р.

Випадково побачив ролик про ножовий бій спецназу ГРУ ГШ Росії

Веду мову про сабдж.
Ну так. "Ремби". Що тут сказати. Один-на-один з кожним із них вийти - практично негайна смерть.
Англійський командир групи SAS влучно сказав про подібні структури, що "це антибіотик, якщо вважати партизанські рухи інфекцією" /(С)/ 8-).
Але зверніть увагу на період часу від 2:20 до 2:42 (це щоби було зрозуміло. Реально - від 2:31 до 2:40).
А тепер згадайте як цих ремб "робили" і афганські дехкани (ну да, потреновані інструкторами), і УНА-УНСОвське "Арго", і до цих пір "роблять" чеченські моджахеди.
Ми - люди із системним мисленням, і розуміємо, що неможливо систему заточити під ефективне вирішення універсальних задач. Тобто, будь-яка система вразлива в областях, до котрих вона не пристосована.
Джентльмени, дідо/полковник Кольт всіх зрівняв в можливостях. Не забувайте цього. Не бійтеся нікого. Ви нічим не гірші цих "ремб", а часто (наприклад, в себе дома, де ви знаєте кожен квадратний сантиметр) навіть кращі! Лише думайте! Голова вам дана для того, щоби думати, а не їсти в неї, чи ярмулку носити.Ще ніхто не відміняв мізки 8-)

P.S. Чим більший профіль/анфас мордоворота - тим простіше в нього вцілити.

суботу, 24 березня 2012 р.

Як нині служать резервісти т. зв. "українського війська"

Просто даю посилання на статтю в газеті "Рівне Вечірнє". І звертаю увагу, що в самій статті також є інше посилання - безпосередньо на сайт, де роз'яснюється все про службу резервістів.
Сумно це все...
Якби я туди зголосився якимсь дивом, то, як майор запасу, отримав би 12 грн. добових, форму хренової якості та 1800 грн. "преміальних", якщо не зловлять бухим за час проходження зборів :).
Мля... коли вже народ почне "виносити" армійські збройові склади.... хочу не прогаяти цей момент і отримати свою долю натурою!

суботу, 11 лютого 2012 р.

Пройшов інструктаж відносно матеріально-технічної частини трьох типів зброї

Сьогодні таки зібрався і відвідав стрілецький тир "Ібіс". Давно вже хотів в нього попасти і подивитися що там і як. Ну то попав нарешті.
На вході сказав охоронцю, що мені потрібен інструктор[и], котрий би показав і розповів про три конкретних типи зброї: пістолет ПМ/ПММ, карабіни СКС та СВД.
За буквально 2-3 хвилини до мене вийшов мужчина (гадаю, що директор тиру) і попросив якесь посвідчення. Я показав йому свої дозволи на зберігання зброї. Він взяв один із них і кудись пішов (гадаю, до комп'ютера, щоби "пробити" мене по базі: чи посвідчення не підроблене, і чи я не маю проблем із законом). Після того повернувся, віддав посвідчення і між нами відбувся такий собі цікавий діалог:
- Если не секрет, где Вы работаете?
- Та я якраз змінив роботу і...
- Понимаю. Новая работа требует новых навыков, и потому Вы пришли к нам...
- Та ні. Я просто цікавлюся зброєю. В мене, як Ви бачили, вже є АКМС та двостволка. А зараз я хочу хоч трохи ознайомитися з іншими типами зброї. До речі, сьогоднішні мої "хотєлкі" це лише перший камінець. Далі я ще захочу щось...
- Да Бога ради! Для этого мы здесь и есть. Подождите минутку, сейчас к Вам выйдет Ваш инструктор.
І десь за 2 хвилини вийшов моложавий, але добряче лисуватий мужчина (десь мого віку. А лисину він прикривав бейсболкою), чисто виголений і в дорогих окулярах з тонкою оправою. Представився Ніколаєм Борисовичем. Забіжу наперед - його розповідь та демонстрація були вельми професійними: інформативними, цікавими, повністю зрозумілими. Потім я зрозумів чому. Ніколай Борисович походу під кінець інструктажу зауважив, що він колишній військовий. Спеціалізація - снайпер. Мав справу з неймовірною кількістю різного типу зброї.
Спочатку він розповів загальну інформацію, техніку безпеки і показав мені збирання/розбирання СКСа. Потім СВД (нового зразка, до котрого Борисович навіть не вважав за потрібне приховувати свою зневагу. Повторив, що колишня СВД і оця, котру я тримав в руках - це небо і земля. Конструктивно, звичайно, вони ідентичні, але якість не йде в жодне порівняння). Ну і нарешті пістолет Макарова (походу Борисович пару разів матюкнув серію пістолетів Форт. Виявляється стволи до них виготовляються із порошкового металу і мають гарантію на 2-3 тис. пострілів. Ж.па, одним словом. А із табельного ПМа Борисович свого часу відстріляв не менше 30 тис. патронів, аж поки не "вбив" його ствол. А ще один раз міняв пружину шептала і один раз - "забув що". І це при тому, що гарантія на ПМ - порядка 12-15 тис. пострілів).
Після всього я задав Борисовичу ще штук 20 різних питань, попросив його номер мобільного і запитав, чи можна буде в інший день прийти і відстріляти десь по 2 обойми з кожного типу зброї, про котрий сьогодні я пройшов інструктаж. Борисович сказав, що без проблем. То, як тільки матиму змогу (на вихідних), відразу домовлюся з ним, щоби він ще провів мені лікбез відносно основ стрільби. Сьогодні я вже не був налаштований на стрільбу, бо хотів швидше добратися до ноута і закріпити отримані знання шляхом прочитання відповідних розділів відповідних "Настанов по стрільбі".
Більш багато говорити/писати не буду. Бо, по-перше, облом, а по-друге - платіть бабло і самі йдіть на інструктаж :). 100 грн./год. - не вважаю, що це непомірна ціна за послуги інструктора-експерта.

понеділок, 16 січня 2012 р.

Масова загибель зайців :(

Вчора товариш переказав розповідь свого рідного брата, мисливця. Так той розповідав, що разом із товаришами в позаминулу неділю був на полюванні десь під Рівним, і вони там на полях бачили кілька трупів зайців :(. Не здохлих "підранків", а без видимих ушкоджень. Із побаченого зробили висновок, що це агрокомпанія "Інсеко" (з місцевим корінням) підсипала щось із пестицидів на свої поля з озимими культурами, що й викликало масовий падіж тварин, котрі полюбляють саме молоді озимі рослини.

неділю, 15 січня 2012 р.

Повернулися з "чоловічих ігор"

Ну, як ще сьогодні писав, мали їхати на стрільби.
То вже повернулися. Всі живі та здорові :). А було нас аж 8 чоловік.
Відстріляли ~110 набоїв 7,62х39 з АКМС і ~20 набоїв для гладкостволу МР-43Е з різною навіскою пороху та шроту (я брав із собою куди як більше набоїв для гладкостволу, але після уважного вивчення  відповідної вітки talks.guns.ru не ризикнув виставляти  для стрільби інші набої, оскільки не був впевнений, що навіска 2,3 г "Соколу" на 33 г шроту №5 з П/К моя рушниця перенесе нормально). Тобто, в останньому випадку я просто випробовував яка пропорція порох/шрот буде найкраща саме для моєї двостволки, бо сам почав "крутити" ці набої 8-).
Скажу таке:
  • побували в лісі, помилувалися прекрасною природою і згадали (хто був) службу в армії
  • молодих хлопців, котрі по своїй молодості в армії не бували, реально заразили мілітарною справою
  • все це пройшло без краплини алкоголю (ні після стрельб, ні, тим більше, до них), і всі були реально "ентузіастичні"
  • затліла ідея зробити для себе (а потім, може, й не лише для себе) офіційний "цивільний"  відкритий 100-метровий тир. Бо два відкриті 100-метрові "мєнтовсько-СБУшно-армійські" тири в околицях Рівного є, а от чисто комерційних-"піджаковських" - нема. Місце на прикметі вже є. То якось слід було би скласти кошторис та "пробити" це все через "знаючих" людей (правила, порядок землевідводу та дозвільної системи і т.д.). Бо не виключаю, що може так статися, що "нуйогонах" :)
  • будемо думати, одним словом...
Додано 16.01.2012: обіцяні фотки з "чоловічих ігор".








Вирішили з'їздити на "чоловічі ігри"

Перед виїздом до Києва на роботу та проживання наводжу порядок із зубами (пломбування, протезування), щоби потім не відволікатись, та й неймовірно дорого в Києві коштує візит до стоматолога (вчора знайомі говорили, що їхня дочка заплатила 700 грн. за те, щоби їй вирвали зуб. Це треба взагалі вже совість втратити, щоби такі гроші з людей лупити).
Але справа не про те.
Як вираз сердечної вдячності своєму лікарю-стоматологу та його сину, зубному техніку, окрім названої ними більш ніж скромної оплати, я запросив їх постріляти з обох видів моєї зброї: нарізної (АКМС) та гладкоствольної (МР-43Е). На що вони з радістю погодились.
Так що через 1,5 години виїжджаю своїм "танком" в напрямку с. Новостав. Там вже хлопці мають на мене чекати, і разом поїдемо в одне недалеке, мало кому відоме захищене місце, котре якнайкраще підходить для таких стрельб.
Налаштований також наробити трохи фоток, котрі викладу після повернення.

вівторок, 3 січня 2012 р.